Koken met bier is een geschenk

8 manieren om met bier te koken

De verdiensten van bier gaan veel verder dan het genieten van een lekkere schuimkraag na een lange dag. Brews van alle schakeringen kunnen ook in de keuken worden gebruikt. Wij hebben 8 manieren voor je opgesomd.

8 manieren om met bier te koken

We hebben er lang voor gepleit om de tijd en moeite te nemen om bier te matchen met eten, maar we zijn ook grote fans van het gebruik van bier in recepten. Hetzelfde principe is van toepassing bij het gebruik van wijn om lichaam en smaak aan gerechten toe te voegen, en bier is (meestal) goedkoper dan vino.

Omdat bier zo complex is, moet je verschillende tinten en stijlen gebruiken voor geschikte recepten, en we hebben een paar ideeën om aan de slag te gaan.

Verlicht beslag

Fans van gastropub-fish & chips zullen niet vreemd zijn aan het concept van het toevoegen van bier aan beslag. Het werkt als koolzuurhoudend water om de mix te carboniseren, waardoor het krokant, licht en luchtig wordt. Ons recept voor gefrituurde vis vraagt ​​om een ​​stevig bier zoals stout of bruin bier, maar lichter bier zoals tarwebier, pils en IPA zou ook werken als bierbox. Het beslag van het bier zou niet voor vissen moeten worden gereserveerd – gebruik het om uiringen, calamari of tempura ook met een laag te bedekken.

Lees ook: de beste koperen pannen

Gebruik het blikje

Nu zie je iets wat je niet elke dag ziet – een hele kip met een biertje eraan vastgeklemd. Deze nogal laconiek aandoende serveermethode (ook wel bekend als ‘beer butt chicken’) heeft zeer zeker een serieus doel. De methode om het staande bier te openen kan de inhoud van het blik laten verdampen en het vlees tijdens het koken vochtig houden. Ons recept gebruikt een halve blik, zodat je de rest kunt drinken terwijl je de magie ziet gebeuren.

In marinades

Michelin-ingerichte pub-eigenaar Tom Kerridge kent zijn bier en dan wat. Dat zou kunnen verklaren waarom verschillende van de recepten die hij voor BBC Good Food heeft gemaakt, ook het hoppige spul bevatten. Een gerecht waarin bier centraal staat, zijn gesmoorde short ribs, waar Amerikaanse ambachtelijke pils wordt gecombineerd met plakkerige stroop, ketchup en mosterd om een ​​zalvende marinade te creëren voor een vaak over het hoofd gezien stuk vlees.

Op vis

Je bent misschien geneigd om te denken dat stevig bier beter werkt met rood vlees, maar dat is het niet – dit zonnige recept maakt gebruik van Jamaicaans pils om een ​​rokerig glazuur te creëren voor gebarbecuede vissen. Terwijl de kruidige, pikante biermarinade in de zijkant van de snapper terechtkomt, versmelt het geheel tot een Caribische smaaksensatie. Uiteraard is een koelkast die goed gevuld is met het eerder genoemde Jamaicaanse pils een absolute must om naast te serveren.

Recepten met bier

Voeg een streepje toe aan soep

De sleutel tot dit uiensoeprecept is om de uien eeuwenlang te laten koken – tot wel 40 minuten – om de zoetheid naar boven te halen, die een boost krijgt als de slob van bier neerkomt op een rijke, donkere nectar. Serveer met de traditionele toasts met een Anglo-draai met nootachtige Lincolnshire Poacher-kaas.

In cake

Chocolate & Guinness cake is een geweldige bakwereld. De vochtige, donkere spons krijgt een ‘resonant, ferrous tang’ (om de grote Nigella Lawson aan te halen) uit de stevige, en de kokette wolk van glazuur geeft een afgewerkt effect dat een pint van het machtige zwarte spul imiteert. Onze versie verdeelt het sponsbeslag in individuele dariole-vormen, dus de ‘babycakes’ zijn een beetje zoals omgekeerde, minder melige chocoladefondantjes. De crèmebovenlaag heeft een scheut Champagne omdat – waarom niet? En het is geweldig om te geven samen met bijvoorbeeld een biercadeau.

Om kaas op toast te maken

Bier en kaas: je zou moeilijk worden gepusht om betere partners te vinden. Met de winnende combo kun je kaas op toast een aantal serieuze snaps geven door een rarebit-mix te maken – een soort turbo-kaas op toast met een almachtige punch. Combineer lente-ui, bier, boter, eieren en broodkruimels in een pan en laat het heerlijke drankje afkoelen tot het is gezet. Om te serveren, stap je het hoog op de banketbakkersroom of roosteren en grillen tot de rarebit-mix neerkomt op een gesmolten, winderige massa. Excuseer ons terwijl we afdrijven in mijmerij …

Voor smoren

We houden van linzen vanwege hun smaakabsorptiefactor, maar we hadden er nooit aan gedacht om ze te combineren met bier totdat Tom Kerridge ons op onze vrolijke manier naar uber lentildom leidde. Hij gebruikt witbier in dit bijgerecht van linzen met sjalotten, lammeren en tijm. Het gerecht is ontworpen om te worden geserveerd met zijn in zout gebakken lamsbeen, maar u kunt het vlees weglaten en de kruiden en kruiden versnellen.

Lees ook: koken met keramische pannen