RVS pan schoonmaken

RVS pan schoonmaken – zo pak je het aan

Pannen van RVS (roestvrijstaal) hebben diverse voordelen. Naast het esthetische aspect, zijn dit soort pannen ook erg duurzaam en robuust in gebruik.

Zoals de naam het aangeeft zullen ze niet gauw roesten en ze kunnen erg lang mooi blijven. Je kunt er ook bijna professioneel gerechten mee bereiden. Een echte chef werkt vaak op RVS of plaatstalen pannen.

Het verschil tussen deze twee is dat je een RVS pan niet hoeft in te branden en een plaatstalen pan wel.

Echter moet je wel de moeite nemen om jouw RVS pannen goed schoon te houden. Doe je dat niet, dan zal het op den duur steeds moeilijker worden om een RVS pan goed schoon te krijgen.

Tips voor het koken in RVS pannen

RVS pannen zijn over het algemeen wat minder geschikt voor voedsel dat rijk is aan eiwitten of meel. Dit soort ingrediënten plakken al snel aan de bodem van de pan.

Daarom is het altijd beter om RVS pannen aan te schaffen met een anti-aanbaklaag. Bakken in een RVS pan die geen anti-aanbaklaag heeft zorgt voor heerlijke krokante kookresultaten.

Echter, wanneer je bakken met zo’n pan (nog) niet helemaal onder de knie hebt, kunnen je ingrediënten algauw aanbakken. 

Hoe maakt je een RVS pan schoon?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om de meest hardnekkige etensresten of vlekken van jouw RVS pan te verwijderen. 

Hoe je het beste jouw RVS pan schoonmaakt, leggen we je hieronder haarfijn uit. Je kunt bij RVS pannen met verschillende problemen te maken krijgen:

  • Aangekoekte etensresten
  • Kalkvlekken
  • Brandvlekken op de onderkant van de pan
  • Brandvlekken op de bodem van de pan

We zullen je voor al deze situaties een stap voor stap oplossing geven en daarnaast ook nog even ingaan op hoe je RVS pannen goed kunt onderhouden.

Heb je meer last van verkleuring van jouw RVS pan? Lees dan hier verder.

Aangekoekte etensresten verwijderen (methode 1)

Ben je net klaar met koken en zijn er etensresten blijven plakken? Laat de pan dan eerst wat afkoelen. Als je de pan meteen onder (heet of koud) water houdt, krijgt de pan een thermische schok. Dat is niet goed voor de (levensduur van de) RVS pan. 

Nadat de RVS pan is afgekoeld, vul je deze met heet water en een beetje afwasmiddel. Zet de pan vervolgens op laag vuur en laat deze warm worden. 

Op deze manier weken de etensresten los. Je kunt het proces versnellen door met een afwasborstel door de pan te gaan. De meeste resten zullen op deze manier loskomen en van de pan verwijderd worden. In plaats van afwasmiddel kan er ook eventueel soda gebruikt worden.

Poets de pan altijd met de hand en zet ‘m het liefst niet in de vaatwasser. Het is altijd belangrijk om na iedere poetsbeurt de pan af te drogen met een schone doek om kalkvlekken te voorkomen.

RVS pan schoonmaken

Aangekoekte etensresten verwijderen (methode 2)

Bovenstaande methode is simpel en werkt in de meeste gevallen prima. Er is nog een andere methode om aangekoekte resten te verwijderen.

Vul de aangekoekte RVS pan met water en laat het water koken op het fornuis. Voeg vervolgens twee eetlepels keukenzout of anders een eetlepel zuiveringszout toe aan het kokende water.

Laat dit mengsel een tijdje op laag vuur staan. Spoel vervolgens de pan af, ga er eventueel nog even met een afwasborstel overheen en droog de pan af met een doek.

Kalkvlekken verwijderen

Oh-oh.. je kunt jezelf het maar niet aanwennen om je RVS pannen na het poetsen af te drogen met een doek. Je pan heeft daardoor kalk- of watervlekken gekregen.

Dit komt door mineralen in het water en zal vaker voorvallen als je ergens woont waar “hard water” uit de kranen komt. Hoe verwijder je dit soort lelijke vlekken?

Om zulke kalkvlekken te verwijderen, kun je koolzuurhoudend bronwater in de RVS pan doen, deze een tijdje laten staan, afspoelen en ten slotte afdrogen met een schone, droge doek.

In plaats van bronwater kun je eventueel ook een scheut azijn in de pan doen en het sopje een tijdje laten weken. Was de pan daarna af met afwasmiddel en droog de pan goed af.

Om dit soort vlekken te voorkomen, is het dus handig als je jezelf aanwent om je pannen altijd met een doek te drogen na het afwassen.

Brandvlekken op de onderkant verwijderen?

Heeft jouw RVS pan brandplekken gekregen door de hitte, omdat je deze misschien te lang op het fornuis hebt laten staan? Geen probleem, ook daar is een trucje voor. 

Maak de pan droog en strooi er flink wat zuiveringszout op. Daarna wrijf je het zout met een spons door de pan. Je kunt er eventueel wat water aan toevoegen zodat je een dikkere massa krijgt. Spoel de pan vervolgens af en droog wederom de pan af met een doek.

In het geval van hardnekkige vlekken is het misschien handig om een zacht schuurmiddel te proberen. Strooi dit middel op de pan en doe er wat water bij. Wrijf en schrob goed met een sponsje en spoel de pan af met water.

Brandvlekken op de bodem verwijderen

Brandvlekken die zich bevinden op de bodem van de RVS pan kun je proberen er uit te koken. 

Bedek de vlekken met water en laat het water koken. Gooi wat zout door het water (pas wanneer het water kookt!), zet het vuur uit en laat de RVS pan een tijdje zo staan. Vervolgens giet je het water uit de pan en gebruik je een spons om de vlekken weg te poetsen.

Zijn de vlekken nog niet helemaal weg? Dan zou je de procedure opnieuw kunnen doen. Je kunt ook citroensap gebruiken of witte azijn in plaats van zout.

Een laatste manier om dit soort vlekken te verwijderen is om tomatensap (100% puur) in de beschadigde RVS pan te koken. Tomaten hebben een natuurlijk zuur dat kan bijdragen aan het verwijderen van de brandvlekken op jouw RVS pan. 

Is er nog een andere manier?

Ja, zeker! Voor vlekken die erg moeilijk te verwijderen zijn, is er altijd nog de 3M RVS Reiniger. Dit spul werkt goed voor de bodem en de onderkant van de pan. Voor je met deze reiniger aan de haal gaat, moet je wel een aantal dingen weten.

Maak de pan eerst zo goed mogelijk schoon. Daarna spuit je wat van deze reiniger in de pan en schrob je het middel in de pan met een schuursponsje. Voeg wat heet water toe. Spoel de pan af met water en dep deze droog.

Het is wel zo handig als je dit sponsje vervolgens uitsluitend gebruikt voor de RVS pan(nen). Gebruik het vooral niet voor ander keukenproducten of glas, dat kan namelijk voor beschadigingen zorgen.

Ook moet je extra opletten bij gepolijst metaal: dit kan een doffe uitstraling krijgen als het behandeld wordt met de reiniger.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn RVS pannen lang meegaan?

RVS pannen schoonmaken en mooi houden

RVS pannen zijn duur, dus ga vooral goed om met dit soort pannen. RVS pannen met een aluminium of koperen bodem zijn over het algemeen de beste keuze omdat deze warmte goed geleiden.

Maak je pannen na elke kookbeurt goed schoon, droog je pannen vervolgens altijd af met een schone doek en zet RVS pannen nooit in de vaatwasser. Eventueel kun je je pannen polijsten.

Wanneer je je RVS pan niet afdroogt na het schoonmaken kunnen er vlekken ontstaan.  Het is daarnaast altijd beter om je RVS pannen met de hand af te wassen, ook als fabrikanten aangeven dat de pan vaatwasser bestendig is.

Je pannen zullen gegarandeerd langer meegaan. Voor glanzende pannen kun je gebruik maken van de RVS Polisher. Doe een beetje van het spul op een droge, schone doek en wrijf het over de pan. Je pan is weer zo goed als nieuw!

Lees meer: stroopwafels of kniepertjes, je maakt ze met een van deze ijzers