Beste afkoelrooster

Beste afkoelrooster – laat jouw heerlijke bakwerk in stijl afkoelen

Voor een beetje bakfanaat is een goed afkoelrooster een heel belangrijk instrument in de keuken. De tijd van dat gammele rekje van de magnetron gebruiken is nu toch wel definitief voorbij. Tijd voor een serieuze aanpak en minder frustratie!

Wij hebben gekeken naar de beste afkoelroosters die te verkrijgen zijn en zullen deze voor je op een rijtje zetten. Een afkoelrooster wordt ook wel een taartrooster, een afkoelplateau of een afkoelrek genoemd. Vele namen voor een simpel maar toch heel erg handig stuk keukengerei!

Onze eerste keuze afkoelrooster gaat uit naar een vierkant rooster. Dit taartrooster van 46x26cm met non-stick laag hebben wij gevonden op Bol.com. Het is wat ons betreft zo’n fijne keuze vanwege de vorm, afmeting en stabiliteit.  

Mocht je toch liever een rond rooster willen hebben, dan raden wij dit afkoelrooster aan met een diameter van 32cm. De meeste taarten hebben een diameter van 24 tot 28cm en het is dan wel zo fijn dat het rooster een slag groter is. En het mooie is dat dit rooster vier pootjes heeft, wat de stabiliteit bevordert.

In dit artikel geven we goed aan waar je op moet letten als je een rooster koopt, hoe je deze kan gebruiken (niet alleen om taarten op te laten afkoelen) en waar je nog meer op kan letten.

En wist je dat je het afkoelrooster voor nog veel meer kunt gebruiken:

Maar eerst geven we een fijn overzicht van welke roosters onze favorieten zijn; mét links naar de sites. Zo maken we je het hopelijk wat makkelijker een goede keuze te maken! Ze heb je binnen no-time ook een fijn rooster in huis. Wedden dat het bakken dan ook leuker wordt en de taarten nóg lekkerder?!

De beste afkoelroosters op een rijtje

AfkoelroosterMaatVooral fijn…Afbeelding
Non-stick afkoelrek / taartrooster46x26cm…vanwege de non-stick coatingNon-stick afkoelrek : taartrooster, 46cm x 26cm - Masterclass afkoelrooster
(bekijk meer afbeeldingen)
Patisse TaartroosterØ32cm…omdat hij zeer stevig en stabiel staatPatisse Taartrooster Ø 32 cm Afkoelrooster
(bekijk meer afbeeldingen)
Opvouwbaar taartrooster RVS46x32cm…want hij is opvouwbaarOpvouwbaar taartrooster rvs 46 x 32 cm afkoelrooster
(bekijk meer afbeeldingen)
3 tier cooling grid40x25cm…omdat hij lekker stapelbaar is en veel ruimte biedt3 tier cooling grid afkoelrooster
(bekijk meer afbeeldingen)
KitchenCraft Taartrooster26x23cm…omdat hij in in de vaatwasser, vriezer en oven kanKitchenCraft Taartrooster 26 x 23 cm afkoelrooster
(bekijk meer afbeeldingen)

Dit is waarom wij kozen voor een rechthoekig rooster als favoriet

Dit rechthoekige rooster is wat ons betreft echt ideaal, omdat je er meerdere baksels tegelijkertijd op kan laten afkoelen.

Non-stick afkoelrek : taartrooster, 46cm x 26cm - Masterclass afkoelrooster
(bekijk meer afbeeldingen)

Lekker veel ruimte voor jouw baksels

Natuurlijk is een ronde vorm ook prima, maar als je een keer een brood bakt dat langwerpig is of een hele hoop koekjes, dan kom je met een rond rooster al snel ruimte tekort.

Fijnmazig en non-stick voor optimaal resultaat

Daarnaast heeft dit rechthoekige rooster een fijnmazig oppervlakte. Als de mazen van het rooster te ver uit elkaar staan heb je kans dat een warme taart aan de onderkant er doorheen zakt. En dat is zonde van je werk! Met dit rooster is dat probleem in ieder geval niet aan de orde.

Er zit zelfs een dun laagje non-stick op. Dit zal ervoor zorgen dat je baksels, of het nou koekjes, broodjes of muffins zijn, niet vast zullen plakken aan het rooster.

Zeer stevig en stabiel

En dan de laatste reden dat we dit rooster zo fijn vinden: de pootjes. In plaats van vier pootjes zitten er hier zes onder. Het rooster is dus super stevig en stabiel. Wat ons betreft is het echt een aanwinst en we gebruiken eigenlijk niets anders meer!

Dit is waarom wij kozen voor dit ronde rooster op nummer 2

Als je al een rechthoekig rooster hebt of je hebt gewoon de voorkeur voor een rond rooster, dan raden wij dit rooster aan.

Zeer praktisch afkoelrooster voor taarten

Het fijne aan dit rooster is dat de mazen vierkant zijn en niet, zoals bij sommige andere roosters, rond lopen. Hierdoor kan je makkelijker koekjes erop leggen zonder dat ze er doorheen vallen en zal je ook minder kans hebben dat zachte baksels door de mazen heen zakken.

Stabiel en genoeg ruimte

Dit rooster heeft daarnaast vier pootjes en is daarmee stabieler dan soortgenoten met maar drie poten. En door de omtrek van het rooster is het toch ruim genoeg voor de meeste taarten. En oké, je kan er behoorlijk wat gebakken koekjes op kwijt. Tenslotte is de prijs natuurlijk ook heel gunstig.

Waarom heb je eigenlijk een afkoelrooster nodig?

Taarten bakken is een kunst. Net als brood eigenlijk. Of koekjes. Hoe dan ook…je kan nog zoveel tijd, moeite en ingrediënten investeren in een goed product, als je de gebakken lekkernijen niet goed behandelt aan het einde van het proces, kan het alsnog misgaan. Eeuwig zonde!

Een afkoelrooster zorgt er voor dat de warmte in het gebakken product ook aan de onderkant kan ontsnappen.

Als je een brood uit de oven haalt en dit gewoon laat liggen op je warme bakplaat of op een plank bijvoorbeeld, dan wordt je brood na verloop van tijd aan de onderkant zacht. Jammer, want een knapperig korstje is precies wat een eigengemaakt brood zo lekker maakt.

Cake op een afkoelrooster

Proces van bakken en afkoelen

Elk baksel heeft zijn eigen aanwijzingen om het optimaal te laten afkoelen.

Taarten

Na het bakken van je taart haal je de taart in de vorm uit de oven en je zet de taart met vorm en al even op het afkoelrooster. Een minuut of vijf is voldoende om de ergste hitte van de vorm af te krijgen.

En ook zal je merken dat je taart makkelijker loskomt als je het eerst heel even op kamertemperatuur laat komen. Na vijf minuten haal je dus voorzichtig de taart uit de vorm en laat je de taart verder afkoelen op het rooster.

Brood

Sommige mensen bakken brood in een vorm. Wij houden wel van rustiek brood thuis en dus meestal leg ik mijn brood gewoon op een bakmat op de bakplaat in de oven.

Als het bakken klaar is, dan haal ik met ovenwanten het brood eruit en leg ik dit direct op het afkoelrooster. Als je brood bakt in een vorm dan volg je eigenlijk de stappen die hierboven staan bij Taarten.

Koekjes

Koekjes zijn wel heeeel lekker als ze nog warm zijn. Probeer er maar eens vanaf te blijven als de geur van de koekjes in de keuken hangt.

Of je er nou wel of niet vanaf kan blijven, een beter eindresultaat behaal je echt als je de koekjes op een rooster legt om af te koelen.

Andere baksels

Andere baksels, zoals gebakjes, muffins, soezen en puddings; voor gelijkmatig afkoelen en om te vermijden dat de onderkant nat en klef wordt is een afkoelrooster echt onmisbaar.

Onthoud gewoon dat als je baksel in een vorm zit, je eerst de vorm vijf minuten laat afkoelen en je daarna je baksel op het rooster stort.

Tot slot nog wat handige ideetjes en tips

Afwerken van koekjes of taarten doen wij ook eigenlijk altijd op het rooster.

Glazuren en versieren op het afkoelrooster

Zeker koekjes die we willen versieren met gesmolten chocolade bijvoorbeeld. Je kan heel handig een klein puntje van een puntzakje met de gesmolten chocolade afsnijden en mooie rechte lijnen trekken over en weer voor een mooi professioneel effect.

Ook glazuren van taarten doen wij het liefst op een rooster. Zet er een bakplaat onder en je kan na het glazuren van je taart en het versieren van de koekjes in een handomdraai je keuken schoon hebben.

Wat je nog meer kunt met een afkoelrooster

Een afkoelrooster is trouwens niet alleen handig in de keuken voor het bakken van taarten of brood. Je kunt het rooster bijvoorbeeld ook inzetten om pannen op de laten afkoelen. Zeker mooie koperen of gietijzeren pannen hebben altijd wel even wat tijd nodig om weer af te koelen.

Je zult zien dat jouw afkoelrooster steeds meer functies gaat vervullen in jouw keuken. Telkens als je even je handen vrij wilt hebben en iets heets kwijt wilt kun je het afkoelrooster gebruiken. Wat dacht je van de voorverwarmde borden voordat je gaat serveren? Of de ovenschaal met een hele geroosterde kip die mooi midden op tafel mag staan?

Of hele andere DIY dingen natuurlijk:

Het juiste keukengerei voor het juiste resultaat

Zoals je ziet, een rooster is echt heel makkelijk. Als je net als wij echt houdt van koken, proeven, experimenteren en vooral van genieten, dan is goed materiaal wel echt heel belangrijk. Gewoon, omdat je daardoor nog meer lol krijgt in het bakken.

Een afkoelrooster voor elke keuken

We begrijpen dat je veel spullen in huis moet hebben om tot goede resultaten te komen. Mixers, kommen, bakplaten en weegschalen. Onze keukenkastjes zijn ook vol. En denk je nu bij jezelf, leuk zo’n rechthoekig rooster, maar waar laat ik die? Wij bergen het op in de oven…

Maar mocht je ruimte echt ruimte tekort komen in je keukenkastjes en weet je echt niet waar je een rechthoekig rooster moet opbergen? Geen nood. Ga dan gewoon voor het opvouwbare afkoelrooster.

Nou, ik heb er trek van gekregen en ga de keuken in! Welke taart ga jij binnenkort bakken? Eet smakelijk!

Lees meer: let hier op bij je koperen pannen voor in de oven