Beste emaille pannen

Beste emaille pannen | Welke moet je hebben | Dit is de top 5

Men zegt ook wel eens ‘oud is goud’. Dit is precies het geval met een emaille pan. Een emaille pan heeft wel iets dat je doet denken aan vroeger, nietwaar? Het klinkt misschien ouderwets, maar wie iets weet over emaille heeft zeker veel waardering voor het materiaal.

Met een emaille pan kan je de smakelijkste gerechten maken, want over het algemeen weten we dat emaille pannen duurzaam zijn en gewoon heerlijk zijn om mee te koken. Wie (nog) geen emaille pan in de keuken heeft staan, zal door dit artikel zeker geholpen worden om een keuze te maken uit de beste emaille pannen die er te verkrijgen zijn.

Er zijn verschillende varianten van emaille pannen te verkrijgen en als je dus zoekt naar de beste pan die bij jou past, dan is het handig om eerst een aantal dingen te weten. Zo kan je bijvoorbeeld heel veel doen met emaille pannen. Het gebruik per pan verschilt.

Er zijn braadpannen, soeppannen, wokpannen en steelpannen. Dit is een van de dingen die je moet overwegen, maar natuurlijk zal jouw budget mede bepalen voor de uiteindelijke keuze.

Onze meest favoriete emaille pan is deze emaille wokpan. Het is een handige pan die zeker niet mag ontbreken in jouw keuken wil je een keertje wat roerbakgroenten wokken. Of heel snel een gerecht maken tijdens een drukke door de weekse dag.

Wat we ook mooi vinden aan deze pan is dat het een diepe pan is. Je kan dus een goede hoeveelheid aan voedsel per keer bereiden. Het is ideaal voor alledaags gebruik en daarom dus onze 1e keuze.

Een andere emaille pan die zeker onze voorkeur geniet en die kan worden geplaatst op nummer 2 is deze mooie mintgroene emaille soeppan / stamppotpan met deksel. Ook deze pan kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het is aanvankelijk een soeppot of stamppotpan, maar je kan er zeker meer in bereiden dan alleen een soepje of stamppot.

Top 5 beste emaille pannen

Wij hebben een leuke top 5 voor je gemaakt en geven aan welke emaille pannen het beste zijn en waarvoor. Wellicht zal je iets hebben aan onze top 2, maar ook de andere opties zijn goede toevoegingen aan elke keuken.

Verder zijn er ook andere pannen in deze collectie waardoor je een leuke set kan gaan verzamelen. Om deze redenen vinden we deze pan zeker waardig voor de nummer 2 keuze. Een multi-inzetbare pan; daar wordt zeker elke keukenprinses of -prins blij van!

Soort emaille panFijn omdat…SpecificatiesAfbeelding
Emaille wokpan… hij dagelijks gebruikt kan worden voor snelle eenspans-gerechtenZwart emaille met anti-aanbaklaak, een diameter van 28cm. Met steel. Wokpan Emaille ø 28 cm
(bekijk meer afbeeldingen)
Emaille Soeppan / Stamppotpan met deksel
… hij multi inzetbaar is en een groot volume heeftMintgroen emaille met metaal, een diameter van 22 cm en een volume van 6 liter. Met deksel. Lite-Body - Soeppan : Stamppotpan met deksel - Ø 22 cm: 6ltr - Emaille - Mintgroen
(bekijk meer afbeeldingen)
Emaille Braadpan…dit wel de klassieker onder emaille pannen isKersenrood emaille met gietijzer, een diameter van 24cm en een inhoud van 4.2 liter. Met deksel.Le Creuset Signature Emaille Gietijzeren Braadpan - 4,2 l - 24 cm - Kersenrood
(bekijk meer afbeeldingen)
Emaille Steelpan
…de prijs voor zo een nostalgische design ons aanspreektGroen emaille met metaal, een diameter van 16 cm. Met steel. BK New Vintage Steelpan Emaille Ø 16 cm
(bekijk meer afbeeldingen)
Emaille Multi / Frituurpan met serveerdeksel…de pan ook gebruikt kan worden om te frituren, want het komt met een bijbehorende frituurmand en een serveerdekselBruin emaille met metaal, een diameter van 22 cm. Inclusief frituurmand en deksel.
Multi - frituurpan met serveerdeksel - emaille - Ø 22 cm - Black-Brown
(bekijk meer afbeeldingen)

Emaille wokpan

De emaille wokpan is toch eigenlijk wel onze favoriet. Wie van vers eten houdt moet deze pan zeker in huis hebben. Deze emaille wokpan met anti-aanbaklaag is een geweldige pan die je elke dag kan gebruiken voor het bereiden van hele snelle groentegerechten, maar absoluut ook toe te passen om vlees en vis in te bakken.

Perfect om verse groenten te wokken

Met de pan kan je dus jouw favoriete roerbakgroenten in een handomdraai wokken en je hebt heel snel een maaltijd klaar.  Voeg eventueel wat dunne repen vlees of vis aan het geheel en je gerecht is helemaal compleet.

De pan heeft een diepe bodem waardoor je een goede hoeveelheid voedsel per keer kan bereiden. Dat is een handig voordeel voor wanneer je iets meer eten dan normaal moet bereiden voor bijvoorbeeld een etentje of als je voor een groter gezin moet koken.

Emaille zeer vriendelijk in gebruik

De pan heeft een emaille coating en is perfect voor mensen die ook pas beginnen met koken. Door de coating zal de pan snel verwarmen en de baktijd zal hierdoor verkort worden. Wil je dus bijvoorbeeld alleen even een omeletje bakken, dan is deze pan uiteraard ook een uitkomst hiervoor.

Het design van de pan is heel eenvoudig en je weet precies wat je ermee moet doen en hoe je het moet gebruiken.

Goed design voor optimaal resultaat

De steel aan de pan heeft de juiste lengte om de pan goed te kunnen vasthouden en is tevens van duurzaam kunststof. Door aan de steel vast te houden maak je met gemak een op en neer beweging om zodoende jouw voedsel te wokken.

Ben je nog niet zo handig dan kan je altijd met een lepel aan de slag. Kijk wel uit dat je geen ijzeren lepel gebruikt, maar een houten lepel. Dit om de emaille coating zo lang mogelijk te beschermen en goed te houden.

Makkelijk te onderhouden emaille laag

De emaille coating met anti-aanbaklaag van de pan zorgt ervoor dat je pan nog heel lang van je pan zal kunnen genieten. Ook is de emaille coating gelukkig eentje die je gemakkelijk kan onderhouden en schoonmaken. Want niemand houd van urenlang afwassen!

Ook is het belangrijk om te weten dat deze emaille pan bestendig is tegen de inwerking van chemische stoffen. Dit is absoluut iets waarmee je rekening moet houden wanneer je aan het koken bent. De gerechten die je klaarmaakt moeten niet alleen verrukkelijk zijn, maar ongetwijfeld ook veilig.

Deze emaille wokpan staat mooi in elke keuken

De pan heeft verder een neutrale zwarte kleur welke volstrekt past in elke keuken interieur. De diameter van de pan is 28 cm en je kan de emaille wokpan gebruiken op gas, halogeen, elektrische en keramische warmtebronnen.

Deze pan zal snel een van de favorieten in je collectie worden! Echter, voor sommige doeleinden is een ander model emaille pan toch handiger. Daarom hebben wij er nog meer op ons lijstje van aanraders staan.

Check de meest actuele prijzen hier bij Cookinglife

Emaille soeppan / stamppotpan

In het weekend hebben de meeste mensen iets meer vrije tijd. En misschien ook meer tijd om iets uitgebreider te koken. Voor dit soort dagen is deze soeppan de perfecte keuze. Want iedereen weet dat je voor het maken van een heerlijke soep wel wat tijd moet hebben. In deze soeppan kan je precies dit doen.

Heerlijke soep maken in deze stijlvolle emaille pan

De Lite Body emaille soeppan is een diepe pot waarin 6 liter kan. Genoeg om een leger te voeden dus! Bovendien kan je de soeppan ook gebruiken voor het maken van stamppot.

Maar ook het maken van je eigen siroop of marmelade kan je wellicht ook in deze pot doen.  Het is een vrij ruime pot die behoorlijk wat volume heeft.

Zeer makkelijk in gebruik en een mooi ontwerp

Ondanks dat de pot vrij groot is, is de pot relatief licht in gewicht en weegt maar 1350 gram. Het heeft een hoge rand van 17 cm en een diameter van 22 cm. Je krijgt met de pot ook een bijbehorende deksel in dezelfde kleur.

Het design en voornamelijk de kleur van deze soeppot spreekt ons erg aan. De pot heeft namelijk een hele zachte, maar frisse kleur en zal beslist bijdragen aan het kookgenot.

Nog meer van deze mooie emaille pannen

Wat verder mooi is aan deze pot is dat er van deze kleur en dit design een hele emaille pannen serie beschikbaar is. Hierdoor kan je jouw pannenkastje mooi afstemmen en heb je altijd het juiste formaat bij de hand.

Wat is emaille precies?

Emaille of email is een glasachtige beschermlaag die wordt aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk. Het lijkt wel een beetje op een keramische coating, maar is toch anders in gebruik.

De emaille wordt ingebrand op het voorwerp. Deze laag dient om het voorwerp te beschermen, te isoleren, maar ook om te versieren.

Eigenschappen van emaille

Emaille heeft een aantal bruikbare eigenschappen te weten:

  • Emaille is glad (makkelijk schoon te maken en te onderhouden)
  • Emaille is hard, onbrandbaar en duurzaam
  • Emaille is goed bestendig tegen inwerking van chemische stoffen
  • Emaille is kleurvast

Emaille beschermt de pan

In het geval van een emaille pan zorgt de emaille coating ervoor dat het metaal beschermd wordt tegen corrosie. Verschillende metalen die geëmailleerd kunnen worden zijn aluminium, roestvrij en gewoon staal, goud, zilver, koper en gietijzer.

Doordat emaille minder buigzaam is dan het metaal waarop het is ingebrand, kunnen er barsten ontstaan of zelfs stukken ervan afspringen bij onhandig gebruik. Dit gebeurde veel met de vroegere modellen. Tegenwoordig gebeurt dit niet zo vaak omdat de kwaliteit en de dikte van de emaille laag beter is.

Waarvoor werd en wordt emaille traditioneel gebruikt

Emaille dateert uit de tijd van de Egyptenaren en werd toen veelal toegepast voor voor het vervaardigen van kunstwerken en sieraden.

Pas rond 1920 ontstond de emaille-industrie en werd emaille toegepast op de metalen buitenkanten van wasmachines, koelkasten, afwasmachines. Hier werd overwegend witte emaille toegepast.

Verschillende kleuren emaille

Bij kooktoestellen en pannen werden er ook andere kleuren gebruikt zoals groen, zwart, blauw en mooi rood zoals bij onze nummer 3 in het lijstje hierboven. Er zijn in de loop van de jaren een heleboel producten verschenen die een emaille laag hebben.

Denk maar aan bekers, borden, wasbakken, badkuipen enzovoorts. Wat dacht je van een kekke retro emaille fluitketel? Of een heuse kampeer set van emaille bordjes, mokken en schaaltjes?

Emaille is ook een uitstekend materiaal die wordt uitgebaat voor het isoleren van koperdraad bestemd voor de elektronica en elektrotechniek.

Emaille – klassiekers die lang mee gaan

Zo zie je dat het gebruik van emaille zich door de jaren heen goed heeft ontwikkeld en men zegt ook wel dat je bijvoorbeeld maar een pan of bord van emaille nodig zou hebben voor je hele leven. Dit omdat het materiaal zo duurzaam is vanwege de handige eigenschappen van het materiaal.

Hoe maak je emaille pan schoon?

Alhoewel een emaille pan op zichzelf een lange levensduur heeft is het zeker niet verkeerd om jouw emaille pan goed schoon te maken na elke kookbeurt. Hieronder lees je hoe je dit het beste kan doen voor een pan met een gebrande of verkleurde bodem.

Verbrande of verkleurde bodem van de emaille pan

Of je nou de beste emaille pan hebt van het duurste merk of niet, je zal op een gegeven moment geconfronteerd raken met een gebrande of verkleurde bodem. Want het kan eens gebeuren dat je een keertje iets te lang op het vuur laat waardoor er resten aanbranden, die dan zorgen voor een vlek op de bodem. Dit overkomt ons wel allemaal. Dus geen paniek!

Wat je kan doen om dit euvel te verhelpen en jouw emaille pan weer een mooie en glanzende bodem te geven is het volgende:

  • Plaats de gevlekte pan op vuur en voeg een beetje waterstofperoxide en een ¼ cup zuiveringszout toe.
  • Zet het vuur hoog aan en laat het geheel opborrelen. Loop niet weg van de pan.
  • Wanneer je een schuimige massa ziet, doe het vuur dan uit.
  • Laat de pan nog 10 minuten staan om in te werken.
  • Gooi het mengsel vervolgens weg en spoel de pan met water.
  • Verwijder nu met een zachte spons en milde afwaszeep de aangebrande resten.
  • Spoel nog een keer met water.

Door de extra stap die je doet (koken met waterstofperoxide en zuiveringszout), zal het dus niet moeilijk zijn om de aangebrande resten van de pan af te krijgen. Pas je deze methode toe na elke kookbeurt dan zal je je niet hoeven te schamen om je emaille pot op tafel te doen wanneer er visite langskomt.

Hoe onderhoud je jouw emaille pan?

Nu je weet hoe je jouw emaille pan goed schoon krijgt, is het zeker ook de moeite waard om te weten wat je kan doen om je pan zo lang mogelijk te preserveren.

Zo kun je er lang van genieten:

Altijd eerst wat in de pan voordat je verhit

Voor alle typen emaille pannen geldt de eerste gulden regel: verhit nooit een lege pan! Dat wil zeggen voordat je het gas aanzet moet je eerst wat olie of boter toevoegen afhankelijk wat je gaat koken.

Een emaille pan nooit droogkoken

Tijdens het koken moet je er ook voor waken dat de pan niet droog komt te staan. Stoof je bijvoorbeeld wat vlees en de jus droogt op dan moet je op tijd weer wat vocht toevoegen. Zo voorkom je aanbranden en dat de pan dan onnodig droog verhit wordt.

Zorg dat je warmtebron niet groter is dan de pan

Wat ook handig is om te weten is dat het vuur van je warmtebron niet groter dan de pan zelf moet zijn, dit om nodeloze verhitting te voorkomen. Want emaille kan goed warmte geleiden en zal snel verwarmen. Hiermee moet je dus altijd rekening mee houden.

Niets is voor eeuwig

Je kan dus echt heel lang van een emaille pan genieten, mits je het op de juiste manier onderhoud. Toch is helaas niks voor eeuwig en kan het gebeuren dat je emaille pan kapot gaat.

Krijgt de pan aan de buitenkant een diepe kras of barst dan kan je de pan nog gebruiken. Maar gebeurt dit aan de binnenkant dan zal je de pan helaas moeten vervangen. In dit geval is de pan niet meer veilig om in te koken.

Gelukkig heb je nu al tal van opties om jouw beste emaille pan uit te kiezen, zij het voor de eerste keer of voor een tweede keer.

Lees ook: overheerlijke koekjes met een van deze best beoordeelde stroopwafelijzers