Hoe brand je een plaatstalen pan in?

Je plaatstalen pan inbranden | RVS & Carbon Steel in 6 stappen

Er zijn veel verschillende soorten pannen en iedereen heeft zo een eigen favoriet. Een pan waar veel mensen niet goed mee weten om te gaan is een plaatstalen pan. En dat is zonde, want het is juist zo’n fijne pan om in te bakken!

Het heeft bij mij ook even geduurd voordat ik me eraan durfde te wagen, maar met deze pan krijgt de maaltijd net dat extraatje. Hier lees je waarom je een plaatstalen pan zou gebruiken, hoe je deze inbrand en vervolgens goed schoonhoudt.

Foodiefit heeft een hele handige video hierover gemaakt:

Specifiek gaat het hier over de stalen pannenlijn van DeBuyer, welke hier een heel groot assortiment hebben. Maar is natuurlijk toe te passen voor elk soort pan, ook degene die je al hebt.

Waarom je een plaatstalen pan wilt hebben

En waarom vinden mensen het zo spannend om een plaatstalen pan te gebruiken?

Het eten écht bakken

Nou het werkt echt anders dan een anti-aanbakpan. Die pan is natuurlijk super gemakkelijk, maar bakt het eten niet écht. Het verwarmt het eten; de producten zitten nooit aan de pan ‘gebakken’. En het is nou juist die baksmaak die we zo lekker vinden!

Koop een plaatstalen pan

Wil je dat je maaltijd echt smaakt alsof een professionele kok in je keuken heeft staan bakken en braden? Neem dan de stap en schaf een plaatstalen pan aan. Als je deze goed behandelt gaat de pan je hele leven mee.

Een plaatstalen pan moet wel ingebrand worden

Een plaatstalen pan kan je pas gebruiken als deze is ingebrand. Hoe doe je dit? Dat gaan we je hieronder uitleggen. Het is niet ingewikkeld of gevaarlijk, maar wel een tijdrovend klusje dat toch nauwkeurig moet gebeuren.

Stappenplan inbranden nieuwe plaatstalen pan

Als je een nieuwe plaatstalen pan in handen hebt, kijk dan eerst naar de instructies die bij de pan zitten. Dit is belangrijk omdat sommige merken een beschermende laag op de pan aanbrengen, die eigenlijk alleen bedoeld is voor het transport en de pan moet beschermen in de winkel.

Die pannen kunnen bijvoorbeeld een laagje bijenwas hebben en dat moet eraf worden gehaald voordat je gaat beginnen met inbranden.

Stap 1: Zorg ervoor dat de pan goed schoon is

Als je pan geen beschermende laag heeft, dan volstaat het schoonmaken met warm water.

Stap 2: Maak de pan goed droog

Gebruik een zachte doek om de pan geheel droog te maken. Ook de onderkant.

Stap 3: Breng een klein laagje olie aan

Gebruik een olie die goed tegen hoge temperaturen kan (bijvoorbeeld lijnzaadolie of zonnebloemolie).

Het is de bedoeling dat er een filmpje olie in de pan komt. Breng een klein beetje olie aan in de pan en gebruik keukenpapier om deze te verspreiden over de gehele bodem.

Stap 4: Zet de pan op LAAG “vuur” (“vuur” want je kan dit met elke type kookplaat doen)

Heel belangrijk is het om de pan op laag vuur te zetten. De pan moet gelijkmatig en langzaam warm worden om kromtrekken te voorkomen.

Je zal zien dat er gedurende de verwarming bruine plekjes ontstaan. Dat is goed en schrik daar niet van! Dit is uiteindelijk juist de bedoeling.

De olie moet gaan roken en je moet ervoor zorgen dat de gehele pan gedurende dit proces een laagje olie behoudt. Dit kan je doen door dat keukenpapiertje die je al eerder gebruikte nogmaals te voorzien van wat olie en dan (met een tang, want de pan is verschrikkelijk heet!) de pan weer in te wrijven met olie.

Zorg ervoor dat je de pan niet verdrinkt in de olie. Het moet echt een filmpje olie blijven.

Stap 5: Zet het vuur uit

Wanneer je het vuur uitzet? Als je ziet dat er een filmpje is ontstaan op de bodem van de pan die lichtbruin is. Je laat de pan helemaal afkoelen.

Stap 6: Verwijder eventuele olieresten

Als je niet teveel olie hebt gebruikt, kan je de restanten van de eerste keer inbranden goed verwijderen. Gebruik hiervoor NOOIT afwasmiddel of water, maar wrijf de pan schoon met een schoon keukenpapiertje.

Voor optimaal resultaat brand je de pan minstens 4 keer in

Om een optimaal resultaat te halen uit je pan, moet je ervoor zorgen dat je door het inbranden een anti-aanbaklaag creëert. Dit doe je door het bovenstaande proces een keer of vier uit te voeren. En let erop dat je de plaatstalen pan tussendoor nooit meer afwast met schoonmaakmiddelen.

Waarom moet je een plaatstalen pan inbranden?

Het idee van het inbranden van een plaatstalen pan is eigenlijk dat je een hele strakke “anti-aanbak” laag maakt met ingebrande olie. De pan heeft van nature oneffenheden en die ga je opvullen met de olie.

Er ontstaat op de bodem van de pan een donkere film. De eerste keer zal die lichtbruin zijn, maar na een viertal keer inbranden zal je zien dat deze steeds donkerder wordt. En de laag wordt als het goed is steeds donkerder naarmate je die langer gebruikt. En dit is dus zoals het hoort.

Door deze donkere olielaag sluit je de oneffenheden van de pan af en kan je schitterende gerechten bereiden.

Lees ook: maak overheerlijke stroopwafels met een van deze ijzers

Hoe houd je een plaatstalen pan schoon?

Het schoonhouden van een plaatstalen pan mag je NOOIT doen met afwasmiddelen, water of andere chemicaliën.

Maar er zitten natuurlijk wel etensresten in de pan en ook resten eiwit van bijvoorbeeld een stukje vis dat je hebt gebakken. Hoe krijg je dat er dan uit als je niet mag wassen?

Het antwoord: uitbranden met zout.

Plaatstalen pan schoonhouden met zout

Een plaatstalen pan schoonmaken met zout

Je doet ongeveer twee handjes zout in de pan en verwarmt de pan op middelhoog vuur. Overal waar het zout aankoekt zitten nog eiwitresten. Houdt het zout in beweging met een keukenpapiertje of door de pan te bewegen. Je zal zien dat het zout donkerder kleurt en uiteindelijk zal het zout nergens meer vast zitten.

Haal aan het einde van dit proces een schoon keukenpapiertje door de pan en gooi het zout in de spoelbak om weg te spoelen.

Het is niet nodig en ook niet aan te raden je pan nog na te spoelen met water (er kan dan weer kalk achterblijven in je pan). Je hebt nu een brandschone pan!

Lees meer: mijn RVS pan schoonmaken, hoe pak ik dat aan?

Hoe bewaar je een plaatstalen pan?

Omdat de pan wat vet is kan je ervoor kiezen om de pan op te hangen. Het geeft ook wel meteen aan dat er een serieuze kok in huis woont! Hang een haak aan plafond of aan een verwarmingsbuis en hang je pan daar aan.

Je kan er natuurlijk voor kiezen de pan in een kastje te zetten, maar houd er rekening mee dat de pan vet is. Andere pannen erin zetten is daardoor niet aan te raden.

En ben je bang dat de pan stoffig of vies wordt? Niet nodig, spoel de pan gewoon voor gebruik even af met warm water en je bent klaar om te bakken!

Ook koperen pannen moeten worden ingebrand, ofwel “geseasoned”. Hier lees je hoe je dit bij een koperen pan doet.